Zdrowe odżywianie
Autor: Dr n. chem. Urszula Pytasz
Budowa i skład ciała uwarunkowane są genetycznie. U zdrowych mężczyzn powinna dominować masa mięśniowa przy jednocześnie małej masie tkanki tłuszczowej, mniejszej niż u kobiet w tym samym wieku.
Utrzymanie dobrze wykształconej męskiej budowy ciała w okresie dojrzałości płciowej zależy od odpowiedniego stężenia testosteronu we krwi. Na naturalną syntezę testosteronu wpływa m.in. aktywność fizyczna i racjonalny sposób żywienia, optymalnie dostosowany do indywidualnych potrzeb pod względem kaloryczności i udziału „niezbędnych składników odżywczych”, bez których organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Wśród nich jest kilkadziesiąt składników, których organizm nie potrafi wytwarzać, muszą być więc dostarczane w codziennym pożywieniu. Są to m.in. wszystkie składniki mineralne (żelazo, magnez, wapń, cynk, selen, sód, potas, kobalt, chrom, mangan, itd.), niektóre witaminy (C, E, kilka witamin z grupy B), 8 spośród 20 aminokwasów strukturalnych oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT).
Dla utrzymania odpowiedniej masy mięśni wskazane jest spożywanie 1,2–2,0 g białka / kg masy ciała /dzień, np. dla mężczyzny o wzroście 180 cm w granicach 100–180 g białka dziennie. Jednak przeciętna dieta dorosłego mężczyzny znacznie przekracza wymaganą podaż białka. Nie ma więc potrzeby stosowania dodatkowo preparatów aminokwasowych. Organizm nie ma bowiem możliwości gromadzenia zapasów białka. Każdy nadmiar energii, także ten z białka, zostanie zmagazynowany w postaci tkanki tłuszczowej.